Economisch Salon: Oostenrijkse economie en Praxeologie – Ghent 25/11/2019

In dit economisch salon zal Frank Van Dun met ons in gesprek gaan over de Oostenrijkse Economische school, en de insteek van Praxeologie. De tekst die je ter voorbereiding van dit salon kan lezen is te vinden op deze link:
https://bit.ly/37fR55i

Meer op facebook :
https://www.facebook.com/events/1328473827311144/

Waarom is het Westen rijk en het Zuiden arm? – Ghent 03/12/19

Op 31 augustus 2019 stierf één van de grootste denkers van de westerse academische wereld, de socioloog Immanuel Wallerstein. Deze kritische academicus is nog moeilijk weg te denken uit het onderwijs van de huidige lichting historici, sociologen en politieke wetenschappers. Vraag echter aan een econoom wie Wallerstein is, en 90 procent kans dat het toch even stil blijft. Nochtans heeft de peetvader van de wereldsysteemtheorie tal van interessante zaken te melden over de huidige economische relaties tussen landen.

Waarom vertoeven Westerse landen in rijkdom en is het voor andere landen moeilijk om uit de put van armoede te kruipen? Sommige economen gaan je zeggen dat het gat gewoon nog gedicht moet worden en dat hun economische staat naar elkaar toegroeit. Anderen zullen beweren dat de derde wereldlanden zelf geen goede omgeving creëren voor economische groei en ze daarom achterop hinken. Wallerstein zag dat anders, hij zag een wereldsysteem waarin de economische machtsrelaties tussen landen hun rijkdom maakt of kraakt. Wij laten enkel keynote sprekers uit verschillende velden aan bod om hun visie over dit economische onevenwicht weer te geven, elk Wallerstein in gedachten houdend. Ze zullen met elkaar en met het publiek van gedachten wisselen, houd uw vragen dus maar al klaar!

Met Eric Vanhaute en Pieter Saey

Meer op facebook :
https://www.facebook.com/events/2546192265463977/